zondag 21 maart 2010

Bij Pater van der Avoird

Zoals gezegd, Jopie en Maria waren op bezoek bij Pater van der Avoird. Hij is al jarenlang in Namibië. Oorspronkelijk komt hij uit Molenschot en zijn project wordt vanuit die gemeenschap financieel ondersteund.
Hiernaast, derde van links,Martin vd Avoird.

Klik op " meer lezen" voor een uitgebreid verslag.


Donderdag 18 maart
Vandaag zijn we naar Rehoboth gegaan.
We hebben er een bezoek gebracht aan P. Martin v.d. Avoird uit Molenschot.
Hij woont er met nog twee medepriesters op een heel groot complex.
Het complex omvat een kliniek een grote lagere school, een kleuterschool met een groot speelterrein en een hostel voor de kinderen van buiten. En natuurlijk de grote R.K kerk.
De school heeft ongeveer 800 leerlingen. En het gaat er allemaal heel gediciplineerd aan toe.

We hebben van de pater een complete rondleiding gekregen door het complex en ook door het hele dorp. (foto). Het is een dorp van kleurlingen (halfbloed), ruim opgezet soms heel arm, maar er staan ook mooie huizen in het dorp.

Rehoboth heeft (geloof het of niet) 96 verschillende (vaak van elkaar afgesplitste) kerken. Maar de RK kerk is veruit de grootste en in de toekomst zullen er drie RK kerken zijn.
Monica vond het allemaal prachtig. We weren er uitgenodigd aan tafel en hebben er heerlijk gegeten (ook al kwamen we te laat aan). Ze vond dat ze nu zelf een toerist was en ook Clarence (onze taxichauffeur) vond het allemaal prachtig. En de keuken werd natuurlijk ook bezocht. (foto)

Maar het meest belangrijke was wel hoe het allemaal georganiseerd was en hoe belangrijk dit alles was voor het dorp.
Ook nog even vertellen waarom we vandaag te laat aankwamen. De dochter van Monica , Jennifer had op school een eerste prijs gekregen voor gramatica. Monica moest dus spoorslag naar de school, naar de prijsuitreiking en dat duurde natuurlijk allemaal weer langer dan gedacht. Monica was supertrots!
Op het eind van de middag hadden we nog een ontmoeting met zr. Bonefacia.
Ze stapte net uit haar grote 4x4 car, net terug van haar werk.
Ze heeft ons verteld over haar werk als verpleegkundige in en buiten Rehoboth.
Toen wij vertelde dat er in Goreangab geen Health-point was noemde ze spontaan het Bernard Nordkamp Center in Wanaheda. Carence wist precies waar het was.
We zouden er verschillende kinderen kunnen laten onderzoeken.
Wel eerst als groep aanmelden voor een eerste overleg. En natuurlijk moet er ook toestemming gevraagd worden aan de ouders. Maar daarna zouden er zo’n 2 a 3 kinderen per week onderzocht kunnen worden.
Ongelofelijk.
We moesten dus eerst naar Rehoboth om daar van zr. Boneficia te horen waar we in Windhoek terecht kunnen met onze vragen over de gezondheid van de kinderen in Goreangab.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten